Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

заплата

Коя заплата наричаме Нетна?


hands holding money and coins
Вече ходиш по интервюта или ти предстои интервю и се притесняваш дали ще можеш да дадеш отговор на въпроса каква заплата очакваш? Може би защото не можеш да прецениш, колко да поискаш или не можеш да боравиш с термини като брутно-нетно възнаграждение? Смятаме, че страховете ти са неоснователни и за това ще опитаме да ти помогнем, като ти изясним някои термини и ти предложим стъпки за действие. 


А какво всъщност представлява нетното възнаграждение?

Нетната заплата е чистата сума, която ще получиш, след приспадането на всички данъци и осигуровки. Това е сумата, която работодателят ти ще превежда всеки месец на твоята банкова сметка (би било редно да се случва точно така :) Всички останали суми, които ще видиш в своя фиш за работна заплата са разходи за данъци и осигуровки, част от които са и за твоя сметка и формират брутното ти възнаграждение. Вече обяснихме какво включва Брутната заплата.Пример:
Ако си договорил брутна заплата от 1000 лева - сумата която я пише и в договорът ти, то е вероятно да останеш неприятно изненадан, защото в края на месеца няма да получиш 1000 лева заплата, а 775,98 лв. Това е чистата ти заплата на месец, като през 2020 г. дължимите данъци и осигуровки, които са били удържани за втоя сметка са в размер на 224,02 лв. Разходите за работодателя, обаче са 1189,20 лв. на месец, тъй като по закон той е длъжен да внесе част от осигуровките на работника за своя сметка.

Ако не си съгласен с правило номер 7 от статията ни "Правила за поведение по време на интервю" и си решил, че стратегията с посочване на конкретно възнаграждение би била успешна при дадено интервю, то те съветваме 1) да си "свериш часовника" за заплатите в твоята професия и град безплатно и анонимно в менюто ни "Сравни заплата" и 2) задължително да се запознаеш със стъпките, които трябва да предприемеш преди интервюто. Тези две стъпки са напълно достатъчни, за да си по-уверен и спокоен по време на срещата с интервюиращите. 

В заключение, нетната заплата е размерът на чистата заплата, която работника получава за полагането на даден труд. Тя се получава след като от брутната заплата се приспаднат дължимите данъци и осигуровки. Изчисли каква е твоята нетна/брутна заплата с нашия калкулатор за заплати.

Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.