Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

кандидатура

Как да се подготвим преди интервюто за работа?


Подготовка за интервю с маркери и листове хартия.

Целта е изпълнена, автобиографията и мотивационното ти писмо са свършили по-тежката част от работата и си получил така заветното обаждане или мейл, с покана за интервю. Добрата подготовка за интервюто е от съществено значение и има ключова роля. Ако кандидатстваш за по-начинаещи позиции в по-големи компании преди същинското интервю може да има тест и ако отговорите ти оправдаят очакванията, то интервюто може да продължи с поредица от до 5-6 интервюта. В някои чуждестранни компании дори може да те подложат на оценъчен ден (assessment day), в който да се види как се справяш в ситуация максимално близка до реалната.

Тестовете могат да бъдат:

 • Език (Verbal reasoning)
 • Математика (Quantitative/Numerical reasoning)
 • Логика
 • Поведенческа оценка
 • Психологически
 • за компютърна грамотност, професионални компетенции, решаване на казуси, бързина при набор на текст и др.

Интервюто може да бъде видео интервю, по телефона, в офис или микс от всички изброени.

Независимо какъв тип интервю ти предстои, то може да се базира на разходка по автобиографията ти, на въпроси, относно твоите качества, а в някои случаи и на провокации, за да видят как реагираш под стрес. Следвай следните стъпки, за да се подготвиш за срещата:

 1. Преди интервюто за работа се опитай да разбереш кой ще го води, какво ще включва (най-общо) и каква продължителност се очаква. Ако си получил обаждане по телефона, то можеш да зададеш тези въпроси директно на човека, който организира интервюто. А ако си поканен по мейл, то навярно тази информация се съдържа в него.
 2. Проучи компанията, всичко възможно за настоящата позиция и интервюиращите. Социални акаунти, уебсайт, търговски регистър, интернет, мнения на бивши и настоящи служители.
 3. Помисли какви въпроси могат да ти зададат. Напиши поне 10 такива. Дори и тези, които биха те притеснили. Представи си как ти задаваш тези въпроси на кандидат. Помоли някой близък (съквартирант, приятел, роднина) да те интервюира, след това и ти го интервюирай и накрая анализирайте заедно отговорите и поведението ви по време на интервютата. Желателно е да си водиш записки или да запишеш всичко на видео. Така най-лесно можеш да се видиш и анализираш отстрани.
 4. А какви въпроси би задал ти на интервюиращите? - Прочети какви въпроси и кога можеш да зададеш на интервю за работа, независимо от типа интервю, за което се подготвяш. Това ще покаже, че имаш интерес към позицията, за която кандидатстваш.
 5. Ако кандидатстваш за стартираща позиция в голяма чуждестранна компания и знаеш, че ще полагаш тест, се подготви. В интернет има голямо разнообразие от безплатни (aptitude tests) тестове.
 6. При видео и телефонното интервю е задължително да имаш добра връзка. Качествата на гласа ти ще са изключително важни в този случай. Говори с една идея по-бавно, по-отчетливо и по-силно. Използвай интонацията. Възползвай се и си подготви всевъзможни пищови пред теб: автобиографията ти с маркирани ключови думи, данни за компанията и нейната история, идеи с отговори на по-трудни въпроси. Постарай се никой да не те безпокои по време на интервюто. Ако не чуеш нещо, попитай. Ако има лоша чуваемост, кажи. Също така още в самото начало питай, дали те чуват добре. И един малък трик за видео интервюто– усмихвай се, докато говориш.

Вече си готов за същинското интервю. Разбери кои са ключовите моменти, които могат да те представят блестящо.


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.