Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

кандидатура

Правила за поведение по време на интервю


Мъж с костюм на интервю за работа.

Всяка организация има своята индивидуалност. Не всички компании имат HR (човешки ресурси) отдел. Някои компании предпочитат да наемат външен специалист, който да им помогне с подбора на персонала, други разчитат на лична преценка. Именно за това е важно да проучиш възможно най-детайлно компанията (история, структура, позитивни/негативни мнения на служители и т.н.) преди самото интервю. Не съществува еднозначно правило как да се държим по време на интервю. Всичко е много индивидуално – зависи от типа компания, от интервюиращият, от позицията за която кандидатстваш, от големината на компанията.

Все пак има общоприети правила, които е желателно да спазваш ако искаш да направиш добро впечатление (не само на хартия) и да получиш оферта за работа.

1. Външен вид

Ако не си сигурен как се класифицира позицията, за която си кандидатствал или пък знаеш, че е по-консервативна (банкови служители, чиновници, финансисти, юристи), заложи на бяла или синя риза с дълъг ръкав и тъмен костюм. Запомни, никога няма да сбъркаш ако си по-консервативно облечен. Какво имаме предвид ли:

  • За мъжете: обръсната или добре оформена брада (ако не умееш сам посети специалист), обран врат, спретната прическа. Къси нокти, лъснати обувки, черни чорапи. Ризата е запасана в панталона, колана е изчистен. Ако кандидатстваш за консервативна позиция сложи вратовръзка (за предпочитане синя, но ако се очаква позицията да е по-агресивна, може и червена). Върхът на вратовръзката допира връхната част от катарамата на колана. Закопчава се само горното копче на сакото. Можеш да го разкопчееш след като седнеш, закопчаваш го, след като станеш.
  • За дамите: заложи на дневен грим, без дебела очна линия, без ярки сенки и крещящо червило, не се прекалява с парфюма, косата да е прибрана (без сложни прически), ризата е закопчана, а полата трябва да е до коленете или малко над тях. Избягвай да ходиш на интервю с дълги и ярко лакирани нокти.

Разбира се ако си търсиш работа като дизайнер, маркетолог, системен администратор или програмист можеш да заложиш на спортно-елегантния стил – риза/изчистена тениска със сако и дънки. Правилата за силния парфюм и грим също важат.

2. Не закъснявай

За да не закъснееш, трябва да предвидиш колко точно време ще ти отнеме да стигнеш до мястото на срещата. С какво ще се предвижиш, ако си с кола – къде ще паркираш и можеш ли да ползваш служебния паркинг. Задължително трябва да разучиш предварително къде точно ще се проведе интервюто. Това ще ти спести много конфузни ситуации в лутане между сгради, по етажи и коридори и допълнителен стрес.

Препоръчително е да си на мястото 5 минути по-рано, но не повече. Не бива да изглеждаш нуждаещ се, а като човек, който цени времето си. Не забравяй, че всеки трудов договор е всъщност договор за продажба – ти продаваш своето време, знания и опит, срещу което получаваш заплащане – твоята работна заплата. Използвай тези 5 минути преди да те поканят в залата за интервю, за да огледаш обстановката (доколкото е възможно) в офиса – работния процес, служителите, интериора, хигиената. Всичко това е важно.  Ако има неща, които те смущават и определено не ти харесват, то би следвало да прецениш дали искаш това да е новото ти работно място.

3. Етикет - Ръкостискане 

Когато те поканят в стаята за интервю, задължително трябва да се ръкостискаш с интерюиращите. Ръката ти не трябва да е в доминантна или подчинена позиция, а е в хоризонтално положение. Стискаме хубаво цялата длан, не само пръстите на ръцете. Задължително търси очен контакт и се опитвай да се усмихваш повече. Ако си жена, а насреща има мъж, стисни малко по-силно (без да извиваш китката). Целта не е да нараниш интервюиращият, а да покажеш, увереност. Ако си мъж, а насреща е дама, стискай по-нежно.

4. Позиция на тялото и тон

Не винаги можем да избираме къде да се позиционираме, много често свободното място е само едно. При всички положения се опитай да си близо до интервюиращия, оставяйки достатъчно „въздух“ между вас. Заеми удобна позиция. Ако са двама или повече интервюиращи се опитай да застанеш така, че докато говориш да можеш свободно да отместваш погледа си върху всички. Това е много важно. Представи си, че си на изпит и всеки един от тях ще дадат своята оценка за твоето представяне. Не искаш да оставяш впечатление, че си игнорирал нечие присъствие, нали. Времето за участие в интервю на всеки един от тях е също токова важно, както и твоето собствено. Гласът ти трябва да е динамичен и уверен. Ръцете да са отворени, не скръстени. Най-добре е да ги поставиш върху бедрата си. Избягвай жестикулиране. Говориш с уста, не с ръце.

5. Ice Breaking

За да те предразположи, интерюиращият може да ти зададе няколко въпроса от рода на: „Как пристигнахте“, „Лесно ли ни открихте“, „Бихте ли ми разказали накратко за себе си“. Отговаряй с усмивка, без излишни подробносто и детайли. Целта на тези въпроси е да те подготви за съществените такива. Възможно е да ти предложат напитка – дори и да ти се пие кафе/чай, избери вода. Без претенции. Отпивайки малка глъдка ще печелиш време при неудобен въпрос или такъв, на който не можеш да дадеш отговор веднага.

6. Въпросите

Всяко интервю има определено времетраене и е пропоръчително да се вместиш в него. Опитай да приключиш дори по-рано от отреденото време. Това определено ще впечатли интервюиращите и ще те запомнят като човек професионалист, който знае цената на времето си. За да се случи това, обаче трябва да си подготвен – изложи своя релевантен опит и личнен принос  по позиции масимално отчетливо и кратко. Трябва да впечатлиш отсрещната страна така, че да ти изпратят оферта. Затова говори кратко и ясно. Точно по-въпроса. Без излишни приказки. Ако е необходимо, задавай доуточняващи въпроси. Опознай отсрещната страна. Добре е да извлечеш максимална информация за позицията и компанията и екипа по-време на интервюто – кой са най-ключовите очаквания, какви са индикаторите (KPI) спрямо, които ще оценяват представянето ти, кои са конкретните нужди на организацията. Колкото по-рано извлечеш тази информация, толкова повече ще можеш да я използваш в отговорите на въпросите си. Задавай правилните въпроси към интервюиращите.

7. Заплатата

Ако кандидатстваш по конкретна позиция, която много искаш, не казвай какви са очакванията ти за заплата като конкретно число. Ако интервюиращите са настоятелни, просто отговори, че очакваш да е съобразена с търсенето и предлагането на пазара и твоите уникални качества, както и че си отворен да проявиш гъвкавост и вярваш, че ще намерите начин да удоволетворите финансовите интереси по задоволителен начин и за двете страни.

8. Финалът

Когато интервюто приключи благодарим за отделеното време и се интересуваме кога и какво следва. Поискай визитки или друг начин за контакт (ако нямаш). Може да попиташ и за обратна връзка. Ако са склонни да отговорят на момента дори можете да обсъдите интервюто.

Интервюиращият те изпраща и следва отново ръкостискане. Колкото и да си притеснен, дори и с влажна длан, задължително се ръкостискай и не забравяй да се усмихнеш.

Не забравяй, че интервюто е двустранен процес. Не мисли, че само ти биваш оценен. Правилата за поведение важат както за теб, така и за интервюиращия. Ако отсрещната страна се държи арогантно или непристойно по време на интервю, то представи си ако трябва да работиш всеки ден в такава атмосфера. След интервюто е желателно да си запишеш впечатленията ти от срещата – хубави и лоши. Това би ти помогнало при вземане на решения в различни ситуации на серийни интервюта или ако получиш оферти за работа от други компании.


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.