Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

кандидатура

Съвети при писане на автобиография


Жена, която пише автобиография в тефтер
Вярно е, че форматът на автобиографията е това, което се запомня и поради това силно се препоръчва да се проявява творчество и да се избягват традиционните форми. 

Независимо как си решил да се представиш, дали чрез Европейски формат автобиография или чрез друг подходящ шаблон, имай няколко версии на твоето CV, в които да акцентираш на различни умения и опит. Не използвай едно CV за всяка позиция, за която кандидатстваш. 

Бъди кратък 
Ако е възможно, опитай се да поддържаш CV-то си кратко. Включи обобщения на заетостта и образованието си, без много подробности. Използвай официален (без жаргони или съкращения) език, като пишeш просто и ясно.

Не преувеличавай 
Може да се изкушиш да поокрасиш автобиографията си в частта за образователни квалификации или за стажа ти - не го прави. Повечето работодатели извършват проверки, а може да поискат и справка от предходен работодател, институции или учебно заведение и ако автобиографията ти не съвпада с действителните ти умения и опит, най-вероятно ще бъдеш изобличен в някакъв момент - или ще бъдеш отхвърлен като кандидат, или ще бъдеш уволнен, ако вече си нает. 

Провери за грешки 
Разгледай внимателно автобиографията си. Има ли достатъчно свободно пространство между абзаците? Затрупана ли е с прекалено много текст? Има ли разминаване във форматирането на текста (удебелен, курсив, интервал и т.н.). И общата картина, която CV-то ти предоставя – изглежда ли професионално или е по-скоро натруфено? 

Докажи, че си сериозен кандидат 
Провери двукратно автобиографията си за печатни и граматически грешки. След това помоли някой друг да я прегледа вместо теб - често е трудно да уловим сами собствените си грешки. 
  
Използвай правилният формат на автобиография  
Разбери кои са успешните CV формати и защо е толкова важно да избереш подходящия за теб.


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.