Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

кандидатура

Какъв формат на автобиография да избера и защо е важно?


Кандидат за работа подава своето резюме автобиография към интервюиращият.

Търсиш си работа, кандидатстваш по различни обяви, но никой не те кани на интервю? Възможно е просто да не използваш правилният формат на автобиография.

Винаги гледай на автобиографията си като на средство за продажба. Ти продаваш своето време, знания и опит. Информацията, която споделяш трябва да е ясно написана и добре подредена, без излишни подробности. Ако работодателят хареса това, което му продаваш, той ще го купи, т.е. ще поиска да се срещне с теб, за да разговаряте за длъжността и за това как можете да работите заедно.

За да се случи това, обаче, трябва да умееш да изпъкнеш пред всички останали кандидати и то още на ниво автобиография. Това, което търси работодателя в твоето CV e дали предлагаш, това което той търси. Или, с какво точно ти можеш да си ценен за него, за какво би платил той, за да те има в екипа си и дали именно ти си точното решение на проблемите му.

Как да избереш най-подходящия формат на автобиография?

Повечето хора пишат само една автобиография, с която кандидатстват навсякъде. Не го прави! Всяка организация – работодател има различни изисквания, всяка длъжност, за която кандидатстваш също. Всичко това изисква от теб да умееш да преценяваш на какъв формат автобиография (cv) да заложиш.

Съществуват различни типове CV-та. Ние ще изброим само тези, които смятаме, че могат да ти помогнат.

  • „Хронологична автобиография” - Най-често срещаният формат, но и твърде често - най-неудачно използваният. Използвай я е ако искаш да акцентираш на растежа в кариерата си или когато предходните ти длъжности и/или името на последния ти работодател са впечатляващи. Тази автобиография ще говори на работодателя, че ти си човек с опит в конкретната сфера. Не използвай хронологичната автобиография, ако си имал твърде много работни позиции, когато си търсиш работа за първи път, както и когато сменяш насоката на развитие на твоята кариера.
  • „Функционална (тематична) автобиография” - Този формат е подходящ, ако си търсиш работа за първи път или когато си сменял твърде много работни места. Използвай това, че имаш „пъстър“ опит и се опитай да наблегнеш върху силните си страни и постижения в конкретни области, например в продажбите, в маркетинга, в рекламата, в дизайна, в програмирането и т.н. Недостатъците на този формат са, че чрез него не можеш да демонстрираш развитие в кариерата. Функционалната автобиография не е удачен избор за хора, които са изпълнявали ограничен брой задачи в миналото.
  • „Целева автобиография” – ако имаш опит за длъжността, за която кандидатстваш, то този формат е един от най-удачните за теб, защото целевата автобиография фокусира именно върху конкретна длъжност. Това предполага, че познаваш добре изискванията на позицията, за която кандидатстваш. Тя е мощен инструмент, с който можеш да направиш силно впечатление, ако си наясно с работата и ако имаш умения, дори и да ти липсва голям стаж. Не използвай този формат, ако не ти достигат умения, както и когато нямаш добра представа за каква длъжност кандидатстваш.
  • „Интерактивна автобиография“- това е уникална версия на CV-то ти, качено в специално създаден сайт, която обикновено съдържа снимки, графики, видеоклипове или друго визуално съдържание. Така нареченото „портфолио“. Ако не можеш да създадеш сам такова пространство в интернет, то можеш да ползваш безплатен софтуер за създаване на автобиография като Canva, CV Maker, Visual CV или Resumonk.

Интерактивна автобиография е идеалният начин, работещите в креативни сфери като графичен дизайн, уеб дизайн, журналистика, и др, които искат да демонстрират своите умения за създаване на визуално завладяващи дизайни, или за създаване на уеб сайтове да покажат своите възможности преди интервюто.

Правилният формат на автобиография ти дава шанс да бъдеш забелязан. Бъди оригинален, старай се да избягваш клиширани и заучени фрази и готови шаблони.


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.