Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

кандидатура

"Разкажете ни повече за себе си": Пример за перфектния отговор


job interview
Има толкова много въпроси, които не би очаквал да ти бъдат задени по време на интервю, и за които със сигурност не си могъл да се подготвиш. Има обаче един въпрос, който всеки кандидат трябва да приеме, че винаги ще бъде попитан: „Разкажи ми повече за себе си“.

Това не само е един от най-често задаваните въпроси за интервю, но и обикновено е първият. По-важното е, че отговорът ти лесно може да направи много добро първо и запомнящо се впечатление или точно обратното.

"Разкажете ни повече за себе си": Пример за перфектния отговор

Най-добрите отговори на „Разкажи ми повечеза себе си“ включват някаква „мотивационна история“. (Мисли за това като за кратък разказ, който илюстрира как и защо за първи път си се заинтересувал от конкретната сфера на работа.). Няма стандартно правило за продължителността на отговора ти, въпреки че е добре да е под две минути.

Примерна версия на перфектен отговор може да изглежда така:
"Дипломирах се миналата година със специалност Инженеринг на околната среда с фокус устойчиво развитие. Избрах тази специалност, защото имам интереси към опазването на околната среда и от ранна детска възраст участвам като доброволец в различни тематични събития.

За първи път се заинтересувах от устойчивостта, защото исках да работя в компания, чиято мисия е да популяризира нови техники за рециклиране на текстил - такива, които да защитават бъдещето на нашата планета. Когато научих, че модната индустрия ще консумира една четвърт от годишния бюджет за въглерод в света до 2050 г., реших да организирам събитие за набиране на средства, за да помогна в борбата с текстилните отпадъци.

Събрахме повече от 10 000 лева и дарихме цял камион нежелано облекло на местен приют за бездомни. Това беше едно от най-гордите ми постижения. На последната си работа помогнах да разработя нова технология, която превръща отпадъците от памук в нови материали, които могат да се използват за различни промишлени цели.

Много съм развълнуван от отворената възможност във вашата компания, защото тя би ми позволила да използвам знанията и опита си, за да обуча хората за това как техните действия - като навици и склонност към спонтанни покупки, както и какви марки поддържат - могат да окажат сериозно влияние върху околната среда и нашето съществуване."

Какво прави този пример толкова впечатляващ?

Историята по-горе е съставена от всички елементи, които повечето кариерни експерти класифицират като силен отговор, а именно:
  1. Изложение: Кратко и стегнато; не повече от едно изречение.
  2. Мотивационна история: Накратко разказва история за предизвикателство (или нова ситуация), с което си се сблъскал, какви избори си направил в отговор и как резултатите от тези избори са повлияли на интереса ти в тази област.
  3. Академична работа и друг опит: Съответни курсови, изследователска работа, участия в проекти, стажове или предишна работа, които са ти помогнали да изградиш знанията и уменията, които ще са полезни за конкретната работа.
  4. Заключение: Това могат да бъдат няколко кратки думи, обясняващи как твоята история и те правят подходящ за работата - или нещо за компанията, от която си особено развълнуван, и защо.

Бъди автентичен

Проведох стотици интервюта през последните няколко години и кандидатите, които успяха да уловят интереса ми, имаха една обща черта: оставяха усещане за автентичност. Не казвам че трябва да бъдеш абсолютно откровен и да разказваш историята на животът ти. Просто бъди умерено откровен. Ако например си като кандидатът, който би дал отговорът от горните редове, то помисли дали да не покажеш на интервюиращия снимки от събитието за набиране на средства от твоя телефон.

Демонстрирането на автентичност е от решаващо значение. Представяйки някой, много различен от истинския ти Аз, може да те вкара в роля, която не е подходяща за теб. Ако си домошар, който предпочита да остане вкъщи вместо да е навън с шумна компания, не се опитвай да се представяш като енергичен човек, търсач на силни усещания. Ценностите, амбициите и постиженията, които представяш в отговора си, трябва да въздействат и да отразяват това, което си днес.

Създай своята история

Най - лесният вариант, за да започнеш да създаваш своята история, е като погледнеш автобиографията си и прецениш, кои детайли от нея искаш да подчертаеш. В помощ могат да са ти следните въпроси:
  • Какво предизвика интереса ти към тази област/професия?
  • Кое ти помогна да развиеш допълнителни умения, които биха били полезни за тази работа?
  • Какво вече научих за тази професия и какво се надяваш да научиш ако ти дадат тази възможност?
  • Участваш ли в организации и групи свързани с въпросната сфера, която те вълнува. Какъв опит имаш и какво печелиш от принадлежността към съответните организации?
  • Кое за теб е особено вълнуващо в компанията, в която кандидатстваш?

Не забравяй да се упражняваш в представянето на твоята история

И накрая, важно е да структурираш и планираш своята история, но още по-важно е как ще я представиш. Затова трябва и да се упражняваш – може и пред огледалото, защото често това, което ни е в ума, не е това, което всъщност се съобщава в момента.

Съветваме те при съставянето на план просто да щриховаш отделните моменти, на които искаш да наблегнеш. Избягвай да пишеш цели изречения и да я ги запомняш, за да не звучиш неестествено. Опитай се да си максимално уверен и да се представиш като професионалистът, който не е за изпускане.

Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.