Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

работно място

Да, можеш да напуснеш работа без да имаш план


A man quitting job in front of the building with box of his stuff.
Общоприет факт е, че напускането на работа, преди да сме си подсигурили друга, е невероятно глупаво нещо. Предполагаемите причини за това са схващанията на повечето хора, че:

  1. Работодателите винаги предпочитат да наемат хора, които имат работа. 
  2. Напускането на работа без план е импулсивно и безотговорно и най-вероятно ще ни фалира. 
  3. Успешните хора никога не се отказват (а тези, които лесно се отказват, никога не печелят).
Ами ако работното ти място е „токсично“? Ами ако работата ти е толкова стресираща, че те разболява? Ами ако работата ти бавно смазва душата ти и ти кара да поставяш под въпрос самото ти съществуване? Ами ако дезодоранта и хигиената за колегата, който работи непосредствено до теб са мит?

Повечето хора биха напуснали текущата си работа само ако получат по-добро предложение. Има и такива, които имат идеи за собствен бизнес, но по една или друга причина не правят крачка към това. За други пък би било достатъчно просто да излязат в малко по-дългът отпуск, за да рестарират.

И всички тези хора няма да напуснат своята „токсична“ работна среда, понеже вярват в някой „факти“. В тази статия ние ще разбием тези факти. 

Мит 1: Когато си безработен е по-трудно да си намериш работа.

Веднъж интервюирах кандидат за работа на средна възраст, който имаше впечатляваща автобиография, но през последната година бе безработен. Празнината в автобиографията си бе запълнил с други дейности – пътувания, доброволчества в различни инициативи, работа върху лични проекти. 

Когато го попитах за това, той отговори искрено. Сподели, че след години работа там е напуснал спонтанно, без план. Разказа колко токсично е било работно му място и че просто е имал нужда да се откъсне, да релаксира, да преосмисли живота си и чак след това да търси други перспективи. 

Наистина е трудно да се задържиш на едно работно място години, без повишение в йерархията, чувствайки се недооценен, без ясна фирмена култура, с дублиране на задълженията, непрестанни интриги и без да виждаш смисъл в това, което правиш. 

Чети : Правила за поведение по време на интервю


За щастие въпросният кандидат се справи отлично с всички тестове и интервюта и беше нает на работа. Беше му даден шанс за нов старт, което в дългосрочен план донесе ползи и на двете страни. А това, което му помогна да продължи беше искреността му. 

Именно необяснимата разлика в заетостта повдига червени знамена пред работодателите. Ако са те уволнили, кажи, че са те уволнили и какви поуки си си извел. Ако си напуснал без план за бъдещото ти развитие, обясни защо си постъпил така. Интервюиращите така или иначе ще видят празните места в заетостта ти, така че можеш да бъдеш искрен, а наистина квалифицираните такива ще могат да преценят дали твоят профил съвпада с този, който компанията търси независимо, че имаш по продължителен период без работа.

И ако те не могат да оценят и приемат твоята честност, то не искаш да работиш там на първо място. Не забравяй, че интервюто за работа не е някакъв конкурс, който се опитваш да спечелиш, а е двустранен процес на оценка.  В края на краищата ако те одобрят, ще трябва да отидеш на работа и ще работиш със същите тези хора, нали.

Мит 2: Ако напусна без да имам план, ще изпадна в несъстоятелност

Всъщност истината е, че това наистина може да се случи. Напускането на работа без да имаш достатъчно спестявания може да е ужасяващо, но също може и да е точно това, което трябва да направиш.
Шефът ти вероятно няма да разбере. Този твой приятел, който обича да дава съвети в кариерата (въпреки че мрази работата си), ще смята, че си луд. Родителите ти определено ще смятат, че си луд. Но това е твоята кариера и на никой друг.

Добрата новина е, че ако преди си бил заринат от работа, то сега със сигурност ще имаш повече време да потърсиш по-добро работно място. А и липсата на пари е един от най-големите мотиватори :) И понякога единственото нещо между теб и първия ден на работата, която обичаш, е последният ден на работата, която мразиш.

Разбира се, ако имаш семейство, което зависи от теб, не прави нищо глупаво. Прегледай спестяванията си и определи колко дълго можеш да си позволиш да останеш без работа. И винаги обсъждай подобни намерения с партньора си.

За щастие в наши дни човек може лесно да заработва пари и без да е на трудов договор – нещо, с което можеш да се занимаваш дистанционно, и което ще ти носи допълнителни (а защо не и основни) доходи докато си търсиш нова работа. Очаквай скоро статията ни по тази тема!

Мит 3: Победителите никога не се отказват

Технически това е вярно. Не можеш да спечелиш нещо, ако се откажеш да се опиташ да спечелиш това нещо. Но този съвет се отнася по-скоро за настолните игри, отколкото за твоята кариера.

Да се отказваш постоянно от нещата, с които се занимаваш не се приема сериозно. За мнозина това обикновено се свързва с някакъв вид слабост, срам, обида, липса на мотивация, дори мързел. 

Но упорито да се застъпваш в роля или в компания, която те прави нещастен, е глупаво. Това не те прави победител, а примирим човек. В крайна сметка, когато напуснеш дадена работа, не обявяваш, че се отказваш да работиш завинаги, нали (ако правиш това, тогава, да, значи си доста мързелив)?

Намирането на работа всъщност е работа на пълен работен ден. Понякога процеса може да бъде изключително тежък и стресиращ, особено ако в момента на търсене си нает и трябва да правиш всичко тайно. Ако знаеш със сигурност, че моментното ти работно място, не е работата, която искаш, понякога би било по-удачно да напуснеш, за да можеш изцяло да се ангажираш с търсенето на по-добра работа.

Разликата между това да бъдеш победител и губещ, когато се откажеш от дадено работно място, се свежда до това дали го правиш преднамерено или не.

Напускайки работа в пристъп на ярост, без да уведомиш по надлежният ред, е глупаво. Това е да бъдеш губещ. Още повече, че изгаряш мостовете след себе си, което в момента може и да ти носи удоволетворение, но ще ти изиграе лоша шега за напред. Ако стратегически проучиш перспективите си за кариера в настоящата си компания и прецениш, че трябва да отделиш доста време и енергия за усвояване на нови умения или да си намериш нова работа, подай предизвестието си за напускане и запази добри отношения с колектива. Това те прави победител, макар и напускащ работа!


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.