Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на: | Последно актуализирана на:

кандидатура

Автобиография (CV). Какво да (не)включваме


Работна атмосфера за писане на cv автобиография с лаптоп и тефтер.
Когато кандидатстваш за определени позиции, може да се наложи да представиш автобиография или резюме. Повечето работодатели в България изискват кандидатите да изпращат своите автобиографии. Каква е разликата между автобиографията и резюмето, ще прочетеш в следващите статии.

Какво да включиш в автобиографията си?

Автобиографията е твоята визитна картичка. Старай се да си точен в изказа си, максимално кратък, но изчерпателен. Нейната основна цел е да те продаде, т.е. да ти спечели интервю.
Обикновено я наричаме „CV“ (curriculum vitae) и представлява кратък обзор на твоята личност с фокус върху компетенциите ти. В зависимост от позицията, за която кандидатстваш, обемът и може да варира от една до максимум 3 страници. Всяка автобиография следва да включва минимум четири основни категории информация:
 • Лични данни и информация за контакт – имена, града в който живееш, телефон и имейл. Избягвай излишни детайли като точен адрес, религия, деца и т.н. Снимката не е задължителна, освен ако професията ти не го изисква.
 • Професионален опит – Най-широко приетият стил при описване на професионалният опит е хронологичната автобиография - историята на кариерата ти представена в обратен ред, започвайки с най-новата ти работна позиция. Препоръчително е акцентът да се поставя върху най-скорошните ти работни места.
 • Образование и допълнителна квалификация – Не забравяй да включиш имената на институциите и дата на придобиване на съответното образование/квалификация в обратен ред: докторантура, магистратура, бакалавър, средно образование.
 • Умения - Включи компютърни умения, владеене на чужди езици и всяко друго скорошно обучение, което е от значение за конкретната позиция. Не е необходимо да си максимално подробен и да влизаш в детайли.
Ако опитът ти не се изчерпва само с горепосоченте 4 задължителни елемента на всяка автобиография, то можеш да добавиш и Допълнителна информация, която има връзка с длъжността. Тук можеш да включиш:
 • Участия в публикации
 • Изяви пред публика, изложби
 • Безвъзмездни средства и стипендии за курсове и обученя
 • Награди и отличия
 • Други технически, компютърни и езикови умения
 • Професионални лицензи, сертификати и членства
 • и други.
Важно е да отбележим, че всички елементи, които включваш, зависят от длъжността и организацията, в която кандидатстваш, така че не забравяй да представиш в CV-то си най-подходящата информация, която да подкрепи твоята кандидатура.
Запомни, ако не си сигурен как точно да напишеш своята автобиография, то винаги може да използваш шаблона на Европейски формат (Europass CV), който е много подробен и се предлага в различни езикови версии.

Не е задължително да включваш лична информация като: дата на раждане, националност, семейно положение, колко деца имате и снимка; както и историята на работните ти заплати, причината за напускане на предишната месторабота; всякакви знания, умения, курсове, интереси и др. без връзка с длъжността; знамето на европейския съюз или други графични изображения; хоби

Какво да не включваш?

Всяка допълнителна информация, която няма връзка с длъжността, за която кандидатстваш е излишна. Ако все пак е необходимо да представиш препоръки, то ги посочи отделно като приложения, а и препоръки (обикновено се дават на работодателите само при поискване от тяхна страна).

Колко дълго трябва да бъде CV-то?

Една добра автобиография на ниво служител/работник трябва да обхваща максимум до две страници, в идеалния случай 1 страница (автобиографиите за професионалисти от средно ниво мениджмънт, както и в научните среди, могат да бъдат и по-дълги). Стреми се към ясно, структурирано, сбито и уместно съдържание. Използването на точки, а не пълни изречения ще сведе до минимум употребата на цели изречения.

Както споменахме в началото, основната цел на автобиографията е да те продаде. Да, точно така. Чрез нея, ти продаваш себе си, и ако този, който чете твоята "визитна картичка" хареса това, което му продаваш, то той ще поиска да се срещне с теб в интервю, където ще имаш възможност да се представиш в пълният си блясък. Затова е изключително важно да избереш най-подходящия за теб формат на автобиография.

Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.