Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

заплата

Как да си успешен в преговорите за по-висока заплата


handshaking in office
Не рядко през кариерният ми път на консултант „Човешки ресурси“, клиенти са подавали оферти с изричното условие, че заплатата не подлежи на договаряне. Или я приемаш, или се отказваш.

Може и да си се сблъскал вече с подобни ситуации и наистина не е приятно да знаеш, че не можеш да преговаряш, особено ако мислиш, че заслужаваш повече. Едно е ясно - със сигурност в повечето случаи има място за преговори!

Знам, че тези преговори могат да предизвикат тревожност, но има неща, които можеш да направиш, за да си по-спокоен и да се ппредставиш в най-доброто положение, за да получиш по-добра оферта.

Преговаряй въз основа на това, което е важно за теб.

Размерът на заплата със сигурност е важна за качеството ти на живот, но това не е единствената част от договора, която можеш да преговаряш.

Всъщност повечето хора, не посочват заплата като най-важния фактор в решението им да приемат дадена оферта за работа. Има толкова много други социални придобивки, бонуси под формата на компенсации или други нематериални стимули като задължения и отговорности, каращи те да се чувстваш на по-високо ниво, които могат да имат много по-голям ефект. Какво имам предвид?

  • За някои званието/титлата е най-важна.
  • За други това е по-голямата свобода и независимостта при взимане на решения.
  • Някои търсят словестно поощряване или признание тип „потупване по рамото“ , „служител на месеца“ и др. при добре свършена работа. 
  • А кандидатите с по-малко опит и тези, които правят промяна в кариерният си път, ценят най-много справедливо заплатения труд и възможностите за кариерно израстване.
Разбери, кои са твоите приоритети и фокусирай преговорите си около тях. Ако за теб това е само заплата, това е напълно нормално. Просто знай, че това не е единственото „възнаграждение“, което може да те направи щастлив.

Анализирай пазара в дълбочина.

Отдели време и се запознай с динамиката на пазара на труда за професията и индустрията, в която искаш да се развиваш. Това е от съществено значение за бързината на вземане на решения свързани с приемането/отхвърлянето на предложения за интервюта и оферти за работа.


Защо е важно?

При рецесия обикновено търсенето на работна ръка е ниско, а търсещите работа са повече от обикновено. Тоест, пазара е свит и конкуренцията за едно работно място е по-голяма. И ако ти не си запознат с това обстоятелство и получиш оферта за работа, може да се окаже, че във времето, в което обмисляш дали да приемеш офертата, от компанията вече са наели друг, по-бързо вземащ решения.

Затова е важно да припомня, че нищо не е официално, докато не бъде подписано на хартия. Ако получиш оферта, която възнамеряваш да приемеш, тоест те удоволетворява, задължително уведоми компанията, за твоите намерения възможно най-скоро и проучи динамиката на пазара, която може да повлияе на преговорите ти за допълнителни увеличения и придобивки.

Не се задълбочавай в прекалени кариерни планове.

В хода на една дълга кариера разликата в заплащането няма да има чак такова значение, колкото по-нематериалните аспекти на работата.

Това, което наистина има значение, е дали харесваш твоя мениджър, независимо дали ти харесва компанията, и дали ще научиш нещо ново на тази позиция. Как това ще ти помогне да се издигнеш? Възможно е да не се чувстваш добре ако заемаш позиция с по-ниска заплата, но ако си в силно желан от теб сектор, но нямаш опит или просто се възползваш от по-интересна възможност, вероятно в дългосрочен план малката заплата няма да има значение. И това е така, защото хората, които печелят най-много пари, са тези, които наистина са добри в това, което правят. За да се случи това, трябва да намериш онова нещо, което те прави щастлив и би го работил с лекота. Това е да обичаш работата си!

А до тогава винаги преговаряй офертите, които получаваш - само не забравяй, че има и други придобивки, и не е задължително договорът ти да включва само цифрите на твоята заплата.

Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.