Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

работно място

Ще изчезне ли работата в офис?


home office label
Появата на Covid-19 накара бизнеса да направи най-значимото преоткриване на работният процес в нашето време. Доказахме, че хората могат да работят навсякъде. Най-големият социален експеримент – работата от вкъщи, так.нар. хоум офис - омаловажи бариерите пред работата далеч от офиса.

Можем да работим от вкъщи, но с известно ниво на ефективност. Въртуалните срещи замениха персоналните такива. Доказахме, че макар от разстояние можем да изпълняваме задачите си също толкова успешно, колкото и ако бяхме в офиса. 

Можем, но това не е най-добрата идея в дългосрочен план.

Офисът просто не може да си отиде. Той създава куп необходимости - за нашата ефективност, за нашия разум и за нашата човечност. Едва ли работата ни някога ще се върне към начина, по който е била. Много компании имаха продуктивни подходи за отдалечена работа още преди пандемията да го наложи.
Безспорно работата от вкъщи предлага някои прекрасни предимства - избягване на пътуване до работното място, положително въздействие върху околната среда, повече време със семейството и по-добър баланс между работа – личен живот. Базирайки се само на тези предимства, е вероятно компаниите да продължат да насърчават работата от разстояние, но не изцяло. Най-добрите стратегии съчетават работата в офис и работата от дома. Премахването на офиса като цяло не е най-добрият вариант и не трябва да разсъждаваме „или-или“. Работното място предлага всякакви критични стойности - и то просто не може и не трябва да изчезне. Ето няколко причини защо:
  • Контакти
Офисът има решаващо значение за нашият социален живот. Ние сме социални същества и жадуваме за връзки с други хора. Хората може да имат различни предпочитания дали да работят в екип или самостоятелно, в завсимост от тяхната личност, но всеки се нуждае от някакво ниво на контакт. Комуникацията лице в лице допринася за всички видове благополучие, включително физическо, когнитивно и емоционално. От друга страна, липсата на човешка връзка нарушава психичното здраве и физическото здраве. Част от тази връзка може да бъде ефективно улеснена от технологията, но не всички. Според проучване на Обществото за управление на човешките ресурси (SHRM) 71% от хората се борят да се приспособят към работа от разстояние и според допълнителни изследвания хората, работещи от вкъщи, съобщават за предизвикателствата на психичното здраве. Освен това, колкото по-дълго хората работят вкъщи, толкова по-вероятно е да съобщават за проблеми с тъга и умора. Нуждаем се един от друг и разбираме себе си най-добре чрез нашите взаимоотношения с другите. Работата в офис подхранва тази необходимост от сплотеност, независимо дали работим рамо до рамо, създавайки нова идея, решавайки трънлив проблем около конферентната маса или просто си пием кафето заедно в почивките.
  • Креативност
Работното място има съществено значение за креативността ни. Компаниите живеят и умират от способността да се адаптират и реагират на клиентите и пазара по нови начини и само креативността и иновациите могат да ги задържат успешно в тази игра. Да, можем да сме креативни навсякъде, но когато сме заедно физически сме много по-ефективни в брейнсторминг-а. Можем да надграждаме взаимните идеи и да нямаме неловкостта, която възниква от закъсненията, когато взаимодействаме виртуално. Успешните идеи зависят от бързия обмен на концепции и потока от диалог, небезпрепятствани от прекъсванията на никога-бързите технологии. Креативността се улесняват и от непланираните срещи, които имаме в офиса. Имаме нова идея, защото разговаряхме с колега, който обикновено не виждаме, или бяхме вдъхновени за ново решение поради информация, която чухме да стоим на опашка, за да вземем обяда в кафенето. Може би тези, които извършват индивидуална работа, могат да имат успех, като работят изключително от вкъщи, но екипите работят по-добре, когато могат да се съберат в офис, за да съчетаят най-доброто си мислене. Освен съвместното създаване, което се случва в екипите, организациите се нуждаят от сътрудничество между и между екипите - и нищо не предлага същата стойност като офиса за постигане на тази цел.

Може би тези, които не работят в екипи, могат да имат успех, като работят изключително от вкъщи, но екипите работят по-добре, когато могат да се съберат в офис, за да съчетаят най-доброто си мислене, най-добрите си идеи. Освен съвместното създаване на идеи, което се случва в тиймовете, компаниите понякога се нуждаят и от директна връзка и сътрудничество между различни екипи, за реализацията на тези идеи – и няма по-добро място от офиса за постигане на тази цел.
  • Цели и привързаност
Офисът също така предоставя критичното усещане, че не сме сами, а сме част от нещо голямо.. Всяка компания знае, че за да постигне мощни резултати, тя трябва да гарантира, че хората имат усещането, че споделят едни цели и пътят за постигането им е чрез конкретни подцели. Служителите трябва да „гребят“ в една и съща посока. Физическото ни присъствие в офиса засилва това чувство, а според проучване на SHRM 65% от анкетираните компании съобщават, че работата от разстояние прави точно обратното. 

От най-ранни времена хората са се събирали на места с общи цели - независимо дали е било за тържество, траур, грижи за деца или учене. Хората винаги са се събирали, за да вдъхновят чувството си за общност. В съвременния свят офисът предлага този „esprit de corps“. Да бъдем заедно на едно място ни напомня, че сме обединени и сме част от нещо по-голямо от нас самите.
  • Разнообразие
Ние жадуваме за разнообразие и работното място го осигурява. Доказахме си, че можем да правим всичко от вкъщи. Можем да пазаруваме, да ядем, да спортуваме, да общуваме и да, можем да работим. Но ние искаме разнообразието, което идва от излизането - да разгледаме, да се насладим на ресторант, да отидем във фитнес клуба, да се събираме с приятели и не на последно място да отидем да работното ни място. Еднообразието ни отегчава и рано или късно всеки един от нас търси някаква стимулация в преживявания. Офисът е една от тях.
  • Граници
Имаме нужда да си поставим и някои здравословни граници. Преди да се наложи да се барикадираме по домовете си, традиционно говорихме за това как да балансираме между работата и личният ни живот - как да оставим работата в офиса и да осигурим фокус върху живота у дома. Но чрез пандемията стана точно обратното. Хората се възползват от това да напуснат дома си и да отидат в офиса, за да се съсредоточат върху работата. Работата е част от живота ни (независимо дали работим за себе си или за някой друг), а пълноценният живот обхваща усилията, произтичащи от даването на принос чрез какъвто и да е вид работа, която вършим. Отиването в офис дава възможност да се потопим в задачите ни с по-малко разсейващи фактори от дома.
  • Емпатия
Емпатията и доверието се засилват с физическо присъствие. Членовете на екипа, които са редовно заедно, могат по-лесно да се напаснат един към друг, да си помагат и подкрепят, както и да се учат взаимно. Доверието се изгражда чрез близост, а според проучвания физическото разстояние може да се превърне в психологическо разстояние. По-редовното взаимодействие може да ни помогне да разберем отговорите на хората и да оценим по-силно тяхната гледна точка. Когато се виждаме по-често, сме склонни да се идентифицираме с другите и да им дадем ползата от съмнението. Социалният капитал е добрата воля, общуването, връзките и споделеното разбиране, които ни позволяват да работим най-ефективно заедно - и това се изгражда по-ефективно, когато хората са заедно. Алтернативата е обезценяването на социалния капитал, което може да се получи, когато хората нямат достъп до силата на работното си място. Лидерите също могат по-лесно да се съсредоточат върху служителите и техните нужди. Вместо да се налага да се регистрират официално, те могат лесно да видят невербални сигнали и да разберат кога служителят има въпрос или се нуждае от насоки. Всичко това може да се случи виртуално, но не е толкова лесно. Когато връзките изискват повече усилия, съществува риск те да се разрушат - предизвикателство, което се избягва на споделеното работно място.

В заключение, работата от вкъщи вероятно никога няма да си отиде и това е хубаво нещо. Тя има много предимства, основното е, че ни позволява да сме по-близо до постигането на баланса работа-личен живот. Но и работното място също не трябва да изчезва. То е от решаващо значение за хората, екипите и компаниите.

Можем да правим толкова много от вкъщи - и то относително ефективно и продуктивно, но това просто не е идеално. По-добри сме, когато офисът е част от нашия цялостен трудов опит - в допълнение към работата от вкъщи. Работното място имаше място в нашия бизнес, обществото, общностите и живота ни - място, което трябва да поддържаме.


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още полезна информация:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.