Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

Обезщетението за втората година майчинство става 650 лева


woman with stroller in the park
Обезщетението за отглеждане на дете от 1 до 2 години става от 380 на 650 лева от 1 октомври 2021 г. Това реши окончателно парламентът при второто четене на актуализацията на бюджета за държавното обществено осигуряване (ДОО) за т.г.

Втората година от майчинството е периодът, който започва след изтичане на първите  410 дни майчинство и завършва точно на втория рожден ден на детето. През този период майката е в отпуск за отглеждане на дете до 2 години и получава обезщетение, което е фиксирана сума, която се определя от бюджета за ДОО  за всяка година и не зависи от осигурителния доход на майката.

Припомняме, че право на парично обезщетение за отглеждане на дете до две годишна възраст имат майките, които към началото на отпуска са били осигурени за ОЗМ (общо заболяване и майчинство). Освен това те трябва да имат най-малко 12 месеца осигурителен стаж, като стажът може да е прекъснат или непрекъснат и не е задължително да е положен непосредствено преди излизането в отпуск за бременност и раждане или да е при един и същ работодател.

Реклами

Харесай ни във facebook.

Още новини:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.