Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

Бюджет 2022: повече пари за образование, майчинство и заплати


group of coins
Приходите в проекта за държавния бюджет за 2022 година са заложени на ниво 57 253,2 млн. лева, а разходите - 63 153,8 млн. лева, съобщиха от финансовото министерство. Дефицитът се предвижда да бъде 5900,3 милиона лева или 4,1% от прогнозния брутен вътрешен продукт. МФ прогнозира увеличаване на брутния вътрешен продукт през тази година с 4,8%, безработицата да е 5%, а средногодишната инфлация /ХИПЦ/ - до 5,6%.

Новият бюджет предвижда увеличение на минималната работна заплата от 1 април 2022 на 710 лева, както и вдигане на максималният осигурителен праг до 3400 лева. От юли пенсиите ще се увеличат с очакваните 6,1% средно.

Финансовото ведомство е заложило близо 85 млн. лева, за да освободи родителите от такси за детските градини считано от 1 април. Увеличава се и компенсацията за втората година от майчинството до 710 лева.

Параметрите на Бюджет 2022 отчитат ефектите от динамиката на извънредната епидемична обстановка в страната и необходимостта от финансово обезпечаване на националните приоритети и мерки, отразени в Споразумението за съвместно управление на Република България в период 2021 г. - 2025 г. Предстои бюджетът да бъде обсъден със социалните партньори, гласуван на Министерския съвет и след това внесен в Народното събрание.

Източник: Министерство на финансите


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още новини:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.