Страницата се зарежда...

Страницата се зарежда...
Създадена на:

Близо 29 000 регистрирани безработни са вече на работа. Планира се увеличение на минималното обезщетение за безработица от 9 лв. на 17 лв./ден.


информационна табела на бюро по труда
Според данни на Министерството на труда и социалната политика в периода на извънредно положение поради COVID-19 пандемията (13 март - 13 май 2020г) близо 29 000 лица от над 98 000 официално регистрирани безработни са успели да си намерят работа.

От тях, над 46% са започнали работа в сферата на преработващата промишленост, близо 22 % са назначените в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети, а над 9% са се устроили на работа в транспортния сектор. Новозаети има и в строителството, хотелиерство и ресторантьорство, както и в образованието.

В началото на седмицата представителите на държавата, бизнеса и синдикатите имаха извънредно заседание. Бе постигнато съгласие между синдикати и бизнес за увеличение на минималното обезщетение за безработица от 9 лв. на 17 лв. на ден. Очаква се в края на месец май 2020 г. да има позиция и на Министерството на финансите. 

Ако предложението влезе в сила, няма да има максимално и минимално обезщетение за безработица, а всеки служител ще получава 60% от осигурителния си доход.

Източник: МТСП


Реклами

Харесай ни във facebook.

Още новини:

Достатъчно ли ти плащат?

Сравни напълно безплатно и анонимно твоето възнаграждение.
Сравни заплатата си
Реклами

Харесай ни във facebook.